Pomôcť druhému bolo poslaním Dobročinného charitatívneho večierka, ktorý sa uskutočnil 3. decembra v kultúrnom dome v Liptovských Sliačoch. V posledných rokoch nikdy nebol tak plný ako počas uvedeného podujatia. Ľudia tam prišli, lebo cítili potrebu pomôcť svojmu kamarátovi, rovesníkovi, známemu Jakubovi Mojšovi z L. Sliačov. Organizátori z ELSE klubu, Obecného úradu L. Sliačoch, pripravili pre návštevvníkov aj kultúrny program v ktorom vystúpili okrem iných žiaci zo Základnej školy s materskou školou J. Hanulu, z detského folklórneho súboru Sliačanček. Pridali sa k nim aj členovia, seniorského spevokolu Fertuška, Sliačanskej sedmičky. V programe účinkovali taktiež duo Few Moments, ľudová hudba Mateja Topoľovského, Súkromná základná umelecká škola Dotyk, spevácka skupina Ulijanky z Nitry.

K vianočnej atmosfére prispel aj predaj vianočných ozdôb, medovníkov, kapustnice, punču. Výťažok z predaja putoval na konto Jakuba. Symbolický šek za neho prevzali jeho súrodenci a mama. Peniaze využijú na rehabilitáciu Jakuba.

Organizátori ďakujú aj sponzorom za ceny do tomboly.

Dobročinná zbierka

Dobročinná finančná zbierka nazvaná „Pomôžte nám vrátiť Jakuba späť do života“, ktorá je zverejnená na www.donio.sk predstavuje jeho príbeh nasledovne:

„Predstav si, že máš 23 rokov. Zrazu sa prebudíš hluchý, v ochrnutom tele, neschopný hovoriť a vôbec nič si nepamätáš.

Takáto smutná je realita Jakuba Mojša, nevinného účastníka dopravnej nehody. Napriek zlým lekárskym prognózam sa po roku prebral z bdelej kómy. Keď zistil, čo sa stalo, týždeň vkuse plakal. No je to bojovník, nevzdáva sa a robí pokroky. Jeho cesta za lepším zdravím je však ešte veľmi dlhá a bolestná.

Komu pomôžeme?

Kubo bol vždy veselý chlapec. Neváhal sa pozdraviť, prihovoriť a aj podať pomocnú ruku, ak bolo treba. Mal rád folklór, patril medzi dobrovoľných hasičov a bol aj pracovitý. Prvé, čo si pýtal, keď sa prebral, bola peňaženka a kľúče, pretože chcel ísť do roboty. Bola to totiž posledná vec, ktorú si pamätal – že mal ísť do práce. 

V osudný okamih Jakub driemal na sedačke spolujazdca. Po náraze auta sa silno udrel hlavou do bočného stĺpika v aute. Toto vážne vnútorné zranenie mozgu ho takmer pripravilo o život. Operácia nebola možná, takže sa v podstate len čakalo, či bude žiť. 

Jakub sa z nemocnice nemohol vrátiť domov. Jeho stav si vyžaduje profesionálnu odbornú starostlivosť a priestory domácnosti boli posúdené ako nevhodné pre tak ťažkého pacienta. Našťastie ho ochotne prijali v Rezidencii Nestor v Zázrivej, kde sa oňho príkladne starajú. Veríme, že práve vďaka tejto odbornej starostlivosti sa prebral a postupne robí drobné pokroky, ktoré nám všetkým pripadajú ako zázrak. Vedieť pohnúť prstom a dokázať, že zrejme nebude mať ochrnutú pravú ani ľavú časť tela, alebo dokázať vyplaziť jazyk – to sú v jeho stave nesmierne úspechy. Bez ďalších terapií a rehabilitácií však nemá šancu zaradiť sa niekedy do života.

Túžbou jeho rodiny je dostať Jakuba aspoň na vozíček a môcť sa oňho starať doma.

Na čo konkrétne budú peniaze z tejto kampane použité?

Aby sa Jakubove telo, ktoré rok bezvládne ležalo, rozcvičilo a spevnelo, bude potrebovať liečebno – rehabilitačné pobyty. Odhadovaná cena je okolo 5 tisíc eur a je nám jasné, že ich bude potrebovať viac. Bude s ním musieť byť ubytovaná aj mamka alebo iná sprevádzajúca osoba, to sú ďalšie náklady navyše.

Otec pracuje v zahraničí. Bez toho by nemali šancu doplácať Jakubovi k invalidnému dôchodku za pobyt v Nestore. Spolu s úhradou za fyzioterapiu, lieky a zdravotné pomôcky sa táto suma pohybuje mesačne medzi 1300 – 1500€. K tomu náklady na PHM, pretože mamka za ním precestuje každý druhý deň 90 km.

Jakub má 3 súrodencov, on je najstarší. Ak sa podarí dostať Jakuba domov, dom bude potrebovať bezbariérovú rekonštrukciu, s ktorou sú spojené vysoké náklady.

Preto táto rodina potrebuje finančnú pomoc.
Pomôžme Jakubovi postaviť sa na nohy a vrátiť sa do života!“

Ak s rozhodne finančne podporiť Jakuba, tak na: https://www.donio.sk/prispevok/3526 nájdete postup, ak ho obdaríte. Ďakujeme.

Text a foto: Tibor Šuľa

Od admin

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *