Slávnostným štartom pred Vodným parkom v Bešeňovej sa podvečer 3. novembra začne 11. ročník Rally Liptov 2023, ktorý sa bude konať ako finálový podnik Slovenského Rally Pohára (SRP), Regionálny Rally Pohár (RRP), Rally Legend (RL), Motorsport Rally Cup (MRC), a vďaka podpore Chooligan Racing Teamu a Spoločnosti GART aj ako Chooligart Pohár organizátora (Chooligart PO). Program teda viac ako pestrý. Zvlášť, ak na štarte uvidíme aj čerstvého víťaza finálového podniku Majstrovstiev Slovenska 2023 v Košiciach, Roberta Kolčáka so spolujazdkyňou Zuzanou Lieskovcovou (Škoda Fabia R5). Informoval Ľuboš Kašický z Motorsportmedia.

Pre súťažné posádky usporiadatelia pripravili dva úseky v okolí Ružomberka. Ten prvý viacerí štartujúci poznajú z predošlých ročníkov Rally Liptovské Sliače. Aj tentoraz sa pôjde v oboch smeroch. Najprv ako „Raka“ od Nižných Sliačov a na záver v opačnom smere ako „Vyšný Sliač“. Úsek má 3,7 kilometra a jazdí sa na drsnom asfalte. Druhý úsek  „Lúčky“ sa pôjde na spojnici medzi obcami Lúčky a Osádka. Táto rýchlostná skúška meria 6,2 kilometra a ide sa na dobrom asfalte. V sumára má trať 11. ročníka Rally Liptov pre posádky štartujúce v SRP, RL a PO sedem meraných úsekov o dĺžke 33,5 km s celkovou vzdialenosťou 184,5 km. Na štartujúcich v RRP a MRC čaká šesť meraných úsekov (29,8 km) o celkovej dĺžke 175,6 km.

„Po uzatvorení prihlasovania už poznáme štartovú listinu a pohľad do nej je viac, ako príjemný. Celkovo sa do súťaže prihlásilo 48 posádok, pričom sedemnásť bude priamo bojovať vo finále Slovenského Rally Pohára (SRP), kde sa o titul v priamej konfrontácii stretnú Laco Mokran a Patrik Magyar. Až dvadsaťpäť posádok je prihlásených do Motorsport Rally Cupu (MRC), kde rovnako o titul tvrdo súperia Peter Jurečka a Jakub Jačišin, no čerešničkou súťaže je Pohár organizátora, ktorý sa ide vďaka podpore Chooligan Racing Teamu a Spoločnosti GART ako Chooligart Pohár organizátora (Chooligart PO),“ uviedol Ľ. Kašický.

A práve v Chooligart PO máme sedem najatraktívnejších vozidiel súťaže, keď s číslom jedna nastúpi víťazná posádka z Košíc, Robo Kolčák a Zuzana Lieskovcová na vozidle Škoda Fabia R5. Dýchať na päty sa im budú snažiť Ivan Mutňanský s Robom Čechom, sedlajúci tiež Škodu Fabia R5 a Peter Jurečka s Martinom Devošom s Fordom Fiesta R5.

Okrem troch žihadiel Triedy 2 uvidíme na štarte Ford Fiesta Rally3 s Marekom Špavelkom a Ford Fiesta Proto Mariána Kekeňáka. Medzi favoritov určite môžeme počítať aj ostrieľaného Tomáša Ondreja, ktorý sa na trate vracia s Mitsubishi Lancer Evo IX RS. Mimochodom, to je jeden zo šiestich „Myšiakov“ na štarte, keď štyri ďalšie sú evo IX a jedno evo VI.

Diváci sa však môžu tešiť aj na ďalšie nádherné vozidla, z ktorých väčšina vyštartuje v Rally Legend. Prezradiť už môžeme, že uvidíme napríklad Audi Quattro A2, Porsche 924 Turbo, Škodu 130 MTX, či Renault Clio Sport Ragnotti. Jednoducho, 11. ročník Rally Liptov 2023 bude nielen v znamení súbojov o majstrovský titul, ale aj krásnou oslavou motoristického športu. Pripomeňme si, že štartujeme v piatok 3. novembra o 18.00 h v Bešeňovej slávnostným štartom a v sobotu 4. novembra ráno vyráža na trať prvé vozidlo už o 8. 00 h. Všetky dôležité informácie nájdete na oficiálnej informačnej tabuli na platforme Sportity pod heslom LIPTOV2023, doplnil Ľ. Kašiscký.

Tibor Šuľa

Od admin

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *